Jobbar du eller är du konstnär?

Sedan jag var på en KRO-workshop om konstnärsrollen i juni har jag intresserat mig lite extra för hur konstnärsrollen i dag rent faktiskt är beskaffad och vad vi har för föreställningar om den. Och om verkligheten och föreställningarna är i takt med varandra.

Vi vet att det mesta förändras. Vi förstår självklart också att konstnärsrollen förändras med tiden. Så varför över huvud taget ta upp konstnärsrollen här? Jo, för att det är bra att tänka till och försöka bli tydligare över vad vi menar och talar om. Sak samma om vi själva är konstnärer eller inte. Vi blandar fakta och föreställningar till mycket tyckande. Min önskan är att bidra till ökad medvetenhet om skillnaderna mellan hur det förhåller sig och föreställningar vi bär på utan att riktigt ifrågasätta det relevanta och uppdaterade i dem.

Som rubriken. Den ingår i en illustration av Magnus Bard och finns på titelbladet till Annika van Belkoms kandidatuppsats från Kulturvetenskapliga institutionen på Lunds Universitet: Konstnärsrollen som föremål för föreställningar förändringar och kulturpolitik. Den kom tidigare i år, är på svenska och finns att ladda ner som PDF-fil. Jag rekommenderar dig att ta en titt på uppsatsen för att få en uppdaterad bild av frågeställningen och för att ta del av vad som tidigare har framförts i frågan. Referenslistan kanske också kan inspirera till fördjupning.

Själv tänker jag inte upprepa här vad som går att läsa i uppsatsen. Jag vill däremot föra fram följande:

1. Man lyckas inte komma överens om någon bra definition av vad KONSTNÄR är (enligt exempelvis Konstnärsnämnden & för att man landar i en kvalitativ bedömning av konstnärens arbete som är svår att göra). Det är då inte konstigt att diskussioner om konstnärsrollen blir sökande och diffusa.

2. Det finns ett glapp mellan konstnärsidentiteten och vad många konstnärer arbetar med för att försörja sig. I dag är det endast en liten andel verksamma konstnärer som helt klarar sig ekonomiskt på inkomsterna från den konst de producerar. Att identifiera sig som konstnär är en annan sak.

3. Konstnärsrollen är bredare än någonsin och ger upphov till både möjligheter och problem. Alla konstnärer är inte likadana och har sina olika professionella styrkor och personligheter. Ett faktum är att många konstnärer i dag arbetar med olika saker. Har tvärvetenskapliga projekt och försörjer sig genom att ha olika uppdrag/arbetsuppgifter. Men alla gör inte det.

4. Föreställningarna om konstnären är många. Allt ifrån bohemen, outsidern, avvikaren och ensamvargen till forskaren och utmanaren. I dag ser man också att konstnären ska vara entreprenören, marknadsföraren och den sociala kommunikatören.

Kanske är det läge att syna de egna föreställningarna i sömmarna?

Henri Matisse and his model     images (3)

IMG_9558

Några konstnärer från förr: Matisse, Warhol & Basquiat

Titelbladet till Annika van Belkoms uppsats

Publicerat i Förhållningssätt, Insikter, Konstnärer | 6 Kommentarer

6 Responses to Jobbar du eller är du konstnär?

 1. Lasse säger:

  Detdär med identitet är intressant. Man är konstnär fast man gör annat för att dra in stålar.

 2. Sara säger:

  Det är mycket intressanta punkter du tar upp, och uppsatsen verkar mycket bra (skummade bara lite, sparar ner den så jag kan läsa ordentligt när jag är mer fokuserad).

  Ännu en fråga är: bör vi verkligen försöka forma en speciell konstnärsroll (även om den är högst individuell), eller låser vi oss helt enkelt genom detta till vissa föreställningar, och på detta sätter skapar gränser som kan vara vanskliga för kreativiteten och skapandet?

  Det kan förvisso förenkla för en själv ifall man vet mer exakt vad man vill ha för slags yrkesroll, så att man fokuserar mer på det som är väsentligt för en själv och ens konstnärskap – det där med konstnärsroll är både på gott och ont, skulle jag tro. Å andra sidan har jag inte nämnvärt tillräckligt med erfarenhet för att veta vad jag talar om, men det är ett intressant ämne att föra dialog kring. :)

 3. Titti säger:

  Lasse: Ja. Ofta har man en utbildning eller lång alternativ utvecklingsväg bakom sig och framför allt är konsten så viktig för en. Tack!

 4. Titti säger:

  Ja, precis så. Bra att du ställer frågan. Jag är inte alls intresserad av att FORMA någon konstnärsroll för någon annan. + Den ska ju vara i förändring. (Dock tycker jag att det kan vara bra att tänka till kring sin egen). Två exempel: Många unga vill bli konstnärer och utbildar sig utan att sedan riktigt vara rustade för exempelvis företagande och marknadsföring. Många äldre känner sig pressade av de sociala medierna. Alla vare sig vill eller ska blogga, facebooka och twittra som en annan. Sedan tycker jag att mångas syn på konstnärer är så pass förlegad att det hämmar. Intresset för konst är stort men vi konstnärer har generellt en svag roll i samhället. Det tycker jag är väldigt synd.

 5. Maya säger:

  Om du frågar mig så verkar det som om konsten har blivit ett BIHANG till att konstnärer blir sysselsatta med en problematik som självförverkligande, läkande, också för konstnären att bli lyckligare eller för att bli större som konstnär.
  Frågor uppstår som;
  vad man ska ha konsten till och var är meningen etc
  Det primära blir fokusering på fel grej och man ser bara felen på sig själv.

  Betänk om man satte fokus på själva människan hos en hjärnkirug?
  Om hjärnkirugen skulle fokusera på sig själv om sin roll som hjärnkirug då skulle jag inte vilja ligga där på operationsbordet…onej!
  Jag skulle i alla fall önska att han i sitt utövande bara gjorde sitt jobb
  Alltså hjärnkirugi ska utföras utan inblandning av själva kirugen som person och likandant är det med konsten.
  Konsten har sitt berättigande utan inblandning av konstnären…oavsett
  I filmen ”Så som i Himmelen” av Kay Pollak finns det ett tydligt och klart budskap om vad jag också menar här. Konsten är en GÅVA den finns där för ALLA utövare och det är bara att plocka ner den ta den till sig
  Det underlättar om man slutar fokusera på fel saker och slutar med att skåda sig i naveln:D

 6. Titti säger:

  Maya, tack för detta. Jag tycker som du att konsten är det centrala och har ett berättigande utan inblandning av konstnären. Dock ser jag inget motsatsförhållande mellan det och att vi diskuterar exempelvis konstnärsrollen. Vi kan ändå inte räkna bort oss själva som personer i det vi gör och överlag ser jag som mycket positivt att människor vill utvecklas. Sak samma om de är konstnärer, hjärnkirurger eller något annat. Vi har/har haft många talangfulla konstnärer som inte lyckas/lyckats få utlopp för sitt skapande på grund av personliga hangups. Tyvärr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.