Titelns betydelse för en målning

Vad är det man vill säga med sitt verk? Målningen är klar och kanske har den ett budskap, kanske inte. Men titeln? Detta svåra att hitta en titel som hjälper ge målningen den betydelse man önskar ge den. En upplevelse för betraktaren att traska in i. Vill man med val av titel skapa tydlighet kring vad målningen föreställer och vad betraktaren borde se? Eller öppnar man med valet av titel upp för betraktarens egen tolkning av bilden? Eller vill man kanske ge en form av gåta för betraktaren att lösa – en provokation, en ekvation, en konflikt?

Som konstnär kan man förhålla sig till titlar på många olika sätt.

Man kan göra det enkelt för sig och strunta i dem. Det finns konstnärer som tycker att titlarna stör och att det bara är målningen i sig som ska tala.

Själv undviker jag detta alternativ. Jag undviker också (idag) att benämna allt för vad det är – låta husmotiv blir "Hus" Ett landskap bli "ett landskap" och en blå kvadrat bli "Blå kvadrat".

Det är svårt med titlar men jag eftersträvar att titeln ska tillföra en dimension till målningen som inte skulle finnas där utan den. Jag kan vägleda åt något håll men det ska finnas utrymme att fundera och tolka. En kvinna på en pall kan få titeln "Efter festen" och en husbild kan få heta "Hans hus den vintern".

De gånger jag blir riktigt nöjd är när titeln låter bli att ge svar och mer blir en slags fråga för oss alla att grunna över.

En av de bloggar jag regelbundet följer och kommenterar är Hans Westlunds. Jag har ett stort utbyte av det. För ett tag sedan kom vi att kommentera just titlar och det "samtalet" ledde till uppföljande inlägg i bådas bloggar. Läs vad Hans skrev i ämnet TITLAR i måndags.

Det skulle vara intressant att höra fler synpunkter i ämnet.

Hur går dina tankar kring titelns betydelse för en målning?

IMG_5872

Publicerat i Konst, Måleri, Processen att skapa | 26 Kommentarer

26 Responses to Titelns betydelse för en målning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.