Att krisa eller inte

Lika bra att säga det med en gång. Kriser kommer i varje människas liv. VAD vi upplever som en kris och HUR vi tacklar den är däremot ytterst individuellt. Och ingen kan säga vad som är rätt eller fel. Vi har alla vår tolkning av det som sker.

Kris är ändå någonting allvarligt. Vi använder uttrycket slarvigt ibland. Det är ingenting man hamnar i för att man känner sig ur form eller har glömt handla. En kris kan skapas av yttre händelser och kan ha ett utdraget förlopp som exempelvis vid en skilsmässa eller komma som en ren knock-out vid oväntade händelser som dödsfall, katastrofer och liknande. Men kriser kan också orsakas av inre processer. Vi kan befinna oss i en utvecklingsfas där vi förändras mycket och där det kan upplevas så ovant och jobbigt att vi hamnar i en kris.

Motstånd i sig ska vi inte se som något negativt. Finns inte det alltid – mer eller mindre?

När man skapar finns där definitivt ett motstånd som man måste lära sig hantera. Mycket handlar det om att samspela och lirka med sig själv. Att ha rimliga förväntningar. Det motstånd som jag personligen har upplevt i mitt måleri har jag aldrig sett som någon kris. Jag vill ju måla och jag vill bli bättre. Alltså tar jag konsekvenserna av det med allt vad det innebär.

IMG_1800

   En tom duk eller målarvägg kan bjuda på både motstånd och magi

Vad man än tränar sig i så går man från att vara nybörjare till att bli bättre och bättre. Är man sann växer det fram en trygghet i det man gör. Fine. Man kan välja att slå sig till ro där. Tyvärr hör jag inte till den gruppen. Jag vill MÅLA MIG VIDARE. Precis som många andra konstnärer.

Tar man då för stora kliv, som jag gör ibland, så blir det svårt. För mig försvinner tryggheten,  jag ser inte vad jag gör och jag får det inte att bli som jag har tänkt mig. Mycket blir dåligt. 

Jag tror att det måste få vara så ibland.

Stora kliv kan vara bra att ta men en process måste ändå få ha sin gång. HELA personen måste få en chans att hänga med. Så att man hittar någon slags takt. Flera stora kliv och man kanske måste få vila.

Det blir en väntan och det är ju inte roligt precis men plötsligt är man igenom. Efteråt är det svårt att riktigt veta varför. Men igenom är man.

 

Följande inlägg kan ses som en bakgrund till det jag har skrivit idag:

Värsta straffet (augusti)  

Att kånka på sitt öde (september)

Fem konkreta steg (september)  

Den inre kritikern (oktober)

Motstånd (november)  

Att göra väntan meningsfull (november)

Kanske halvvägs? (december)

Publicerat i Förhållningssätt, Måleri, Processen att skapa | 8 Kommentarer

8 Responses to Att krisa eller inte

 1. Elin säger:

  Jag har läst igenom ditt inlägg och länkarna och jag måste säga att jag känner igen mig i mycket. Jag väntade i tolv år för att jag var rädd, men för två år sedan bestämde jag mig för att inte vänta längre. Nu målar jag en dag i veckan och det går över förväntan. Ibland får jag frågan om jag alltid är inspirerad, och mitt svar är att jag målar ändå. Inspirationen kommer inte av att vänta.

 2. Titti säger:

  Det är såhär för den som skapar – mer eller mindre. Det är svårt att sätta ord på det bara. Känns lätt taffligt. Jag försöker för det känns meningsfullt om fler lär sig hantera rädslan. Och det gäller naturligtvis mig själv också. Det lurar inget farligt bakom hörnet så det är synd att vi ofta tvekar inför det som är viktigt för oss. Tack för din kommentar Elin.

 3. HG säger:

  mycket men bra. Skönt att få lite ord för detta.

 4. Titti säger:

  Ja & Tack.

 5. Så kloka inlägg!
  Jag blir glad när jag läser om din ”vän” den inre kritikern och hur du insåg att du kan släppa kraven på att passa in – göra rätt (min tolkning). Jag tror att man måste ta det steget för att hitta sitt eget uttryck fullt ut. Jag ser fram emot att själv ta det;).

  Det du skrev om kreativitet är mycket intressant. Jag märker att lusten att pynta, göra sylt, baka… sjunker i takt med att måleriet får ta mer plats. Det är som att kreativiteten inte kan tryckas undan helt. Det gäller att ta tag i den och låta den få en plats.

  Det ska som sagt bli mycket spännande att se vilka vägar ditt måleri kommer ta. Jag följer det!

 6. Titti säger:

  Era kommentarer ger mig mycket. Uppskattar de nya bekantskaperna via våra loggar.

 7. westlund säger:

  Brukar aldrig säga kris – säger utveckling i stället. För det är det det är. Och så måste jag hålla med Elin där också. ”Inspirationen kommer inte av att vänta.” Älskar bilden. Vad sugen jag blev på att måla. Alla dessa vita dukar och så färgen framför. Mumma. Det är som en leksaksaffär för ett barn :)

 8. Titti säger:

  Instämmer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.